Tour de France: een samenvatting van de 7 laatste etappes

27 maart 2024
Jonas-Vingegaard
IMAGO / Panoramic International

Jonas Vingegaard wist zijn eerste plaats tot het einde te behouden. Lees hier meer over de laatste 7 etappes en hoe goed de Nederlandse wielrenners presteerden.

Etappe 15

Deze 15e etappe ging van Rodez naar Carcassonne, waardoor de renners 202,5 km af te leggen hadden. Jasper Philipsen wist eerste te worden met een tijd van 4u 27′ 27”, waardoor hij de 97e plaats in het algemeen klassement innam. Ook twee Nederlandse renners wisten een plaats bij de eerste 10 te bemachtigen. Zowel van Poppel als Groenewegen kwamen zeer kort na de Belgische wielrenner binnen.

Een trieste noot is dat Steven Kruijswijk deze etappe niet heeft kunnen uitrijden. Hij maakte namelijk deel uit van een valpartij in het peloton en eindigde zijn Tour de France in de ambulance. Kruijswijk moest noodgedwongen opgeven en zal de Tour de France 2022 niet uitrijden.

Etappe 16

De etappe tussen Carcassonne en Foix had een totale afstand van 178,5 km. De Canadees Hugo Houle wist als eerste aan te komen met een tijd van 4u 23′ 47” waardoor hij de 26e plaats in het algemeen klassement behaalde. Zowel Mollema als Eekhoff kwamen 20 minuten en 45 seconden na de Canadees aan. Op de voet gevolgd door van Baarle.

Etappe 17

De etappe 17 was 129,7 km lang en ging van Saint-Gaudens naar Peyragudes. Pogačar kwam als eerste over de finish (3u 25′ 51”), op de voet gevolgd door Vingegaard. Dit had geen invloed op het algemeen klassement want Pogačar kwam slechts 4 seconden dichter bij de nummer één.

De Nederlandse wielrenner van Baarle had een prima tijd op deze etappe. Hij werd 27e en kwam 6 minuten en 29 seconden na Pogačar aan. Martijn Tusveld daarentegen kwam 21 minuten en 38 seconden later aan en verzekerde zich van de 52e plaats.

Etappe 18

De etappe 18 tussen Lourdes en Hautacam bedroeg 143,2 km. Deze keer was het Jonas Vingegaard die als eerste over de finishlijn kwam (3u59’50”), op de voet gevolgd door Tadej Pogačar (+ 1’04”). Hoewel dit geen invloed had op het algemeen klassement, wist Vingegaard de kloof met meer dan 1 minuut te vergroten.

Mollema eindigde met een tijd van 4u14’07” op de 27e plaats. Van Baarle daarentegen kwam 22 minuten en 51 seconden later aan en eindigde deze etappe als 41e.

Etappe 19​​

De etappe 19 ging van Wastelnau-Magnoac naar Cahors waarin de wielrenners 188,3 km moesten afleggen. In dit seizoen van de Tour de France was dit de eerste etappe gewonnen door een Franse wielrenner. Christophe Laporte kwam namelijk als eerste over de eindstreep met een tijd van 3u52’04”.

Groenewegen kwam heel dicht daarna aan en werd 7de van deze etappe. Van Baarle reed ook een goede tijd en kwam als 26e over de eindstreep.

Etappe 20

Voor deze etappe moesten de wielrenners 40,7 km afleggen, van Lacapelle-Marival naar Rocamadour. Wout van Aert kwam als eerste over de eindstreep met een tijd van 47’59”, slechts enkele seconden voor Vingegaard en Pocačar.

Bauke Mollema was de 6e in deze etappe, hij kwam slechts 1’22” na de Belge aan. Van Baarle daarentegen kwam 2’30” na van Aert aan en won 3 plaatsen in het algemeen klassement.

Etappe 21

De laatste etappe van deze Tour de France ging van Parijs La Défense Arena naar Parijs Champs-Élysées en was 115,6 km lang. De eerste renner die over de finish kwam was Philipsen met een tijd van 2u58’32”. Groenewegen volgde onmiddellijk en eindigde als 2e. Danny van Poppel wist ook een mooie tijd neer te zetten en werd 7e. Kort daarna gevolgd door Jakobsen die de 13e plaats wist te bemachtigen.

Samenvatting

Jonas Vingegaard heeft de Tour de France 2022 met de beste tijd afgesloten en is daarmee de winnaar van dit seizoen (79h33’20”). Hij wist een einde te maken aan de twee opeenvolgende overwinningen van Pogačar. Tadej Pogačar eindigde namelijk als tweede met slechts 2 minuten en 43 seconden verschil.