Tour de France: een samenvatting van de tweede week

27 maart 2024
Kruijswijk
IMAGO / Belga

Na 14 etappes verloor de Sloveen Tadej Pogacar de kop van het klassement, maar hij bleef tweede, dankzij zijn algemeen uitstekende prestatie in de Ronde van Frankrijk. Het is nu Jonas Vingegaard die het klassement aanvoert. Lees hier meer over de laatste 7 etappes en hoe de Nederlandse wielrenner presteerde.

Etappe 8

De 8e etappe had een afstand van 186,3 km en ging van Dole (Frankrijk) naar Lausanne (Zwitserland). De Belg Wout van Aert wist als eerste aan te komen hoewel hij tijdens deze etappe op de 10e plaats stond (4u 13′ 06”).

Wat onze Nederlandse wielrenner betreft, Steven Kruijswijk kwam als 46e aan met een tijd van 4u 15′ 11”, dat is 2 minuten en 5 seconden na van Aert. Met deze tijd is hij echter wel één plaats gestegen in het klassement. Bauke Mollema kwam niet lang daarna aan, hij pakte de 57e plaats. Hij staat echter nog steeds op de 175e plaats in het algemeen klassement.

Etappe 9

De 9e etappe had een totale afstand van 192,9 km en ging van Aigle (Zwitserland) naar Châtel Les Portes du Soleil (Frankrijk). Bob Jungels uit Luxemburg wist als eerste aan te komen met een tijd van 4u 46′ 39”. Pogacar had 49 seconden achterstand en kwam als 5e aan bij deze etappe.

De Nederlandse wielrenner Steven Kruijswijk kwam als 24e aan (+ 1′ 12”). Dankzij zijn tijd wist hij 9 plaatsen te winnen in het algemeen klassement, hij staat nu 23e. Bauke Mollema daarentegen deed het die dag niet zo goed want hij kwam als 61e aan (+ 16′ 02”).

Etappe 10

De 10e etappe vond volledig in Frankrijk plaats en ging van Morzine Les Portes du Soleil naar Megève. De wielrenners moesten een afstand van 145,1 km afleggen. De Deen Magnus Cort Nielsen eindigde aan de kop van het peloton met een tijd van 3u 18′ 50”.

De Nederlandse wielrenner Dylan van Baarle wist als 5e aan te komen en had slechts 10 seconden achterstand op Nielsen. Met deze verrassende prestatie wist hij een plaatsje te winnen in het algemeen klassement, hij ging van 77 naar 53. Steven Kruijswijk daarentegen werd 35e (+ 8′ 54”), maar bleef 23e in het algemeen klassement.

Etappe 11

De deelnemers aan de Tour de France moesten voor deze etappe 152 km afleggen, van Albertville naar Col du Granon Serre Chevalier. Jonas Vingegaard wist als eerste aan te komen met een tijd van 4u 18′ 02”, 59 seconden voorsprong op zijn volger. Terwijl Pogacar tijdens deze etappe nog 7e stond, verloor hij zijn eerste plaats in het algemeen klassement (3e).

Steven Kruijswijk werd 9e, slechts 3 minuten en 59 seconden na Vingegaard. Dankzij zijn tijd wist hij nog hoger te komen in het algemeen klassement, en stond aan het eind van deze etappe 12e. Dylan van Baarle daarentegen deed het niet zo goed en eindigde 48ste (+ 27′ 16”). Sterker nog, hij verloor zelfs zijn plaats in het klassement en ging van 53 naar 55.

Mathieu van der Poel verlaat de Tour de France tijdens deze 11e etappe. Na een goede start werd hij snel achtergelaten, niet in staat om zijn metgezellen te volgen. Dit is de tweede keer dat hij opgeeft in twee deelnames.

Etappe 12

Voor deze etappe moesten de wielrenners 165,1 km afleggen, van Briançon naar Alpe d’Huez. Thomas Pidcock uit Groot-Brittannië wist eerste te worden met een tijd van 4u55′ 24”. Pogacar zat daar niet ver achter en werd 5e, slechts 3 minuten en 23 seconden later. Hij won daarmee 1 plaats in het algemeen klassement (2e).

Kruijswijk wist ook met een mooie tijd (+ 4′ 46”) over de finish te komen en eindigde als 15e. Dankzij zijn prestatie blijft hij 12e in het algemeen klassement. Na 12 minuten en 16 seconden kwam ook Mollema over de eindstreep en werd 30e. Door zijn tijd steeg hij van de 44e naar de 38e plaats in het klassement.

Etappe 13

Voor deze etappe moesten de wielrenners van Le Bourg d’Oisans naar Saint-Étienne fietsen, in totaal 192,6 km. De Deen Mads Pederson kwam in de beste tijd over de finish (4u 13” 03”). Hij liet Pogacar 5 minuten en 45 seconden achter zich, op de 12e plaats.

Steven Kruijswijk daarentegen zat daar niet ver achter en legde beslag op de 34e plaats. Met deze tijd blijft hij op de 12e plaats in het algemeen klassement.

Etappe 14

Op 16 juli moesten de fietsers 192,5 km afleggen voor de 14e etappe, van Saint-Étienne naar Mende. De Australiër Michael Metthews wist als eerste aan te komen met een tijd van 4u 30′ 53”. Bauke Mollema had een uitstekende tijd en eindigde slechts 4 minuten en 54 seconden later als 19e.

Pogacar had het die dag iets moeilijker en werd 23e (+ 12′ 34”). De Nederlandse Steven Kruijswijk daarentegen werd 36e omdat hij 15 minuten na Metthews aankwam. Met deze tijd verloor hij zijn plaats in het algemeen klassement en staat nu 13e.